Hekman en Groenewoud winnen eerste etappe Trachitol Trophy 2019

Op IJsbaan Twente in Enschede hebben marathonschaatsers Gary Hekman en Marijke Groenewoud de eerste wedstrijd om de Trachitol Trophy 2019 gewonnen. Bij de tweede etappe van deze vierdaagse wedstrijd, morgen in Utrecht, starten Hekman en Groenewoud  als klassementsleiders in het Trachitol-pijlenpak. 

De mannen hoefde in deze eerste etappe slechts 80 rondes te koersen. Het tempo lag hoog en ontsnappen bleek niet mogelijk. Op één ronde van de finish trok Crispijn Ariëns (Okay Fashion & Jeans) de eindsprint aan. Hij moest het echter afleggen tegen het razendsnelle sprintduo van AB Vakwerk: Gary Hekman en Bart Hoolwerf. De eerste won, Hoolwerf werd tweede. Luc ter Haar van zusterploeg AB Direct maakte met zijn derde plek het succes voor de groene brigade compleet. Bart Hoolwerf mag morgen het tablettenpak aantrekken, omdat hij beide tussensprints won.

Vrouwen
Bij de vrouwen bleef het peloton de volle zestig ronden bij elkaar. Vluchtpoginkjes liepen op niets uit. Bij afwezigheid van Irene Schouten, die komend weekeinde in Polen bij de World Cup start, was Manon Kamminga de grote favoriet. Zij kwam echter op twintig ronden voor het einde ten val, kon niet meer aanhaken bij het peloton en moest voortijdig de strijd staken.

In de massasprint toonde Marijke Groenewoud zich veruit de sterkste. Zij schreef de openingsetappe op haar naam en start dus morgen in het leiderstenue. De tweede plek was voor Imke Vormeer en nummer drie werd Emma Engbers. Het tablettenpak zit om de schouders van Beau Wagemaker, die beide tussensprints won.

Bij de beloften was de eerste etappe van de Trachitol Trophy, net als vorig jaar, een prooi voor Ruud Slagter.  Tom den Heijer werd tweede en de derde plaats was voor Daan Gelling.

De Trachitol Trophy beleefde vorig jaar zijn eerste editie. Hiermee werd een oude traditie, de meerdaagse wedstrijd, in ere hersteld. Evert Hoolwerf en Irene Schouten gingen de boeken in als de eerste winnaars van deze vierdaagse. Wie volgen hen op? Dat weten we zondagmiddag, na de finale in Groningen, waarvan de NOS live verslag zal doen op tv. Alle wedstrijden van de Trachitol Trophy zijn via een livestream te volgen op schaatsen.nl.

 

Bron: Carl Mureau, persvoorlichter KNSB

#haveaniceday